Händer i biodlingen

11 mars

I den härliga vårvärmen passar bina på att ta den första flygturen efter en lång vinter i kupan. Lyckligt letar de efter pollen i vårens blommor, vintergäck, snödroppar och krokusar. Hassel och al blommar också och dess pollen är en viktig proteinkälla nu i början av säsongen.

Jag har passat på att åka runt och kolla alla kupor och se så de har tillräckligt med foder. Nu när de börjar lägga ägg och yngelt behöver mat är det viktigt att se till att de har gott om mat så samhället kan komma igång växa. Det är fortfarande långt till den riktiga värmen kommer det blir möjligt att fylla på föråden igen med nektar.

7 april

Nu blommar sälgen i mellanskåne. Sälgen är den första dragväxten som blommar på våren och är en viktig nektarkälla för bina. Så fort det blir tillräckligt varmt är de igång och jobbar. Nektarn ger ny energi till samhället och får drottningen att komma igång med äggläggning och ett välfyllt foderföråd behövs nu när det är mycket yngel som ska matas.

Det är också full aktivitet i alla våra fina vårblommor som krokous, skilla och vitsippor. Här hämtar bina ny pollen som är binas proteinkälla. Värme och sol vill både bina och jag ha.

Aktuellt biodlingen

- tidigare inlägg

6 februari

Undra just hur bina har det i sina kupor? Ena dagen är det nästan vårvärme och något enstaka bi provar på en flytur. Nästa dag viner vinden kall och hård och snön ligger djup. Då hoppas jag att de håller sig inne.

Ännu är det för tidigt att kolla hur de mår men när första vårdagarna kommer vi att åka ut och kontrollera så de har tillräckligt med foder. Våren är tuff tid för bina, drottningen börjar lägga ägg för att få gång samhället och det går åt mycket foder samtidigt dröjer det innan de första nektardragen kommer.

Under vintern gäller det förbereda allt så säsongen går så smidigt som möjligt. Ramar ska spikas, trådas och få nytt vax, nya kupor ska målas och burkar och etiketter ska beställas. I honungshuset gäller gå igenom utrusningen så allt flyter när väl skörden är igång.

Vinter lugnet är härligt men längtar ändå efter att få börja jobba med bina igen!

Kontakt:

Anna Hansson

Maglasäte Lillgården 506

243 91 Höör

Mobil: 070-36 290 41

Info@lillgardens.com

Kontakt:

Anna Hansson

070-3629041

info@lillgardens.com

Adress:

Maglasäte Lillgården 506

24391 Höör